Kitaplar

Tabiat Işığı ile Hakikati Arama Tabiat Işığı ile Hakikati Arama / La Recherche de la Vérité par les Lumières Naturelles

Yazımı bitirilememiş bir kitap, Tabiat Işığı ile Hakikati Arama. Daha çok, "Düşünüyorum, öyleyse varım" düşüncesi etrafında dönüyor. Devamı gelememiş. Kitabın başında belirtilen öz fikir ise "Tabiatın saf ışığı, sıradan bir insanın dine ve felsefeye ihtiyaç duymadan her şey hakkındaki düşüncesini, görüşünü belirler ve en gizemli bilimlerin derinliklerine bile ulaşır." denilerek ifade edilmiş. Eudoxe, Poliandre ve Epistemon isimlerinde üç kişi arasında geçen sohbette Descartes, hakikate ulaşmak için aklın nasıl kullanılabileceğini açıklamak için yola çıkmış. Bu isimler de rastgele seçilmiş değiller. Eudoxe, Eski Yunancada "iyi niyetli" anlamına geliyor. Duyuları hiçbir yanlış kanı ile bozulmamış, doğasının saflığıyla aynı ölçüde aklı olan bir kişiyi temsil ediyor. Poliandre ismi, Fransızcada "çok kocalı" anlamına geliyor ve okuma yazması olmayan birini temsil ediyor. Dolayısıyla Poliandre, bildiklerini çevresinden tecrübe ederek öğrenen biridir. Epistemon ise Eski Yunancada "bilgili" anlamına geliyor. Epistemon, okullarda öğretilen her şeyi öğrenmiş ve kitap okuyan biri olarak tanıtılıyor. Nasıl sonuçlanacağının merak uyandırdığı bir sohbet, maalesef bir sonuca ulaşamadan öylece kalıyor.

Bir alıntı: "Söyleyeceğim hakikatler ise, Aristoteles ve Platon'dan almasam bile, gene de iyi kabul görecek, bir köylünün para kesesinden çıkınca devletin kasasından çıktığı zamankinden daha az değeri olmayan bir para gibi, her yerde geçerli olacaktır." (s.18 ve 19).

Lüks ve Markalama Tüketici Davranışlarında Lüks İmgesi Lüks ve Markalama Tüketici Davranışlarında Lüks İmgesi / Lüks ve Markalama Tüketici Davranışlarında Lüks İmgesi

Lüks nedir, insanlar lüksü nasıl algılar, lüks nasıl hissettirir sorularıyla başlayan ve 2012 yılında Millward Brown'un "Dünyanın en değerli 100 markası"nı listeledikleri BRANDZ raporunda yer alan ilk 10 markanın tarihiyle ilgili kısa bölümlerle devam eden kitap, "Lüks ve İnternet" ile "Lüksün Renkleri" bölümleriyle sona eriyor. Renkli basılan ve bazı reklam afişlerine de yer verilen kitap, lüks hakkında başlangıç seviyesinde bilgi içeriyor. 10 lüks markanın anlatıldığı bölümler oldukça kötü bir Türkçeyle yazılmış. Merak edenler için 2012 yılında dünyanın en değerli 10 markası sırasıyla şöyle: Louis Vuitton, Hermès, Rolex, Chanel, Gucci, Prada, Cartier, Hennessy, Moët & Chandon ve Burberry.

Bir alıntı: "'Gece uyurken ne giyiyorsunuz?' sorusuna Marilyn Monroe 'İki damla Chanel N°5' cevabını vermiştir." (s.87).

Büyük Markalar Büyük Hatalar Büyük Markalar Büyük Hatalar / Big Brands Big Trouble

Jack Trout, pazarlamaya "konumlandırma" terimini kazandıran isim olarak ün yapan biri. Bununla birlikte, eski ortağı (kendi tabiri) Al Ries ile pek çok danışmanlık işine ve kitaba imzalarını atmışlardır. Bu kitaplardan en beğendiğim Pazarlama Savaşı'ydı. Trout'un kendi yazdığı kitaplardan biri olan Büyük Markalar Büyük Hatalar kitabında 18 bölüm var. Bu bölümlerin 10'unda, ABD menşeli 10 şirketin yaptıkları hatalar anlatılıyor. Diğer bölümlerde de danışmanların, yönetim kurullarının, Wall Street'in ve CEO'ların ilgili sorunları tespit edip çözmekte neden başarısız oldukları açıklanıyor. Uygulanmaması sebebiyle işletmeyi zara sokan kurallar "Ders" adı verilen başlıklarda bir cümleyle özetleniyor. Gayet akıcı ilerleyen kitap, Trout'un şahsi anılarını da içeriyor. Kitabın orijinal baskısı 2001 yılında yapılmış. Bu sebeple eskimiş bilgiler mevcut. Kitabı yararlı kılansa tarihin tekerrür ettiği gerçeği.

Bir alıntı: "Bu tür bir hamleyi Kodak'ın sindirmesi zor olabilir. Ama 100 yaşındaki bir film markasını dijital bir markaya dönüştürmeye çalışırlarsa gelecek fotoğrafı pek net çıkmayabilir." [çıkmadı da] (s.159).

  • 1