Filmler

Uzun zamandır görüşmeyen biri oyun yazarı diğeri yönetmen iki arkadaşın bir akşam yemeğinde buluşmalarının ardından yaptıkları sohbete ortak olduğumuz bir film. Wallace Shawn'un lokantaya geliş ve gidiş sahnelerini saymazsak, filmin tamamı yemek masasında geçiyor ve Andre ile Shawn'un dünya, insanlar ve hayat hakkındaki fikirlerini dinliyoruz. Bu fikirlerden bazıları gerçekten de ilginç. Söylenmeyen, konuşulmayan ama bazı insanların farkında oldukları konular üzerine iki saate yakın bir süre biz de o yemek masasında oturuyoruz. Filmdeki karaketerler de oyuncularla aynı ismi taşıyor. Dinlemek isteyenler için filmin sonunda çalan Erik Satie'nin Gymnopedie'sinin linki de şöyle:
https://www.youtube.com/watch?v=S-Xm7s9eGxU
Birkaç diyalog:

Amerikan futbol oyuncularının tekrarlanan darbeler sonucunda yaşadıkları ciddi beyin hasarlarının yol açtığı CTE ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Bennet Omalu'nun (Will Smith) hikayesi anlatılıyor. Amerikan futbolundaki sertliklerin futbolcuların genç sayılabilecek bir yaşta kendilerine kaybetmesinin nedenleri ve futbol camiasının Omalu'nun üzerine gidişini resmediyor. Filmde, Amerika ve Amerikalılık üzerine pek çok gönderme de mevcut. Öne çıkan bazı diyaloglar ise şöyle:
"İhtiyaç zayıflık değildir. İhtiyaç sadece ihtiyaçtır."
"Hangisinin seni daha çok korkutacağını bilmiyorum. Bulacaklarının mı yoksa bulamayacaklarının mı?"

Evli beş erkek. Lüks bir çatı katı. Kadınlar. Bir kadın cesedi. Çatı Katı'nın beş karakteri aynı zamanda beş cinayet zanlısı: Fazlasıyla güvenilir bir psikiyatr olan Chris, dost canlısı karizmatik mimar Vincent, sağı solu belli olmayan tehlikeli Filip, sesi soluğu çıkmayan Luc ve parti kuşu Marnix. Kadınlarını çatı katına getiren bu beş adam arasında gizli bir anlaşma vardır ama burada genç bir kadının cesedini bulmalarıyla beraber şüphe içinde birbirlerini suçlamaya başlarlar, çünkü evin yalnızca beş anahtarı vardır. Çatı Katı, Belçika sinema tarihinin en çok seyredilen ikinci filmi.
İzlenebilir.

2004 yılı ABD başkanlık seçimleri yaklaşmaktadır. Daha önce Ebu Garib Hapishanesi'ndeki işkence skandalını ortaya çıkararak büyük sükse yapmış CBS haber bölümü yapımcısı Mary Mapes (Cate Blanchett) seçim öncesinde yine önemli bir haber yapmak istemektedir. Emekli bir asker tarafından kendilerine ulaştırılan belgeler çok ciddi bir iddia barındırmaktadır: İddiaya göre kongre üyesi George Bush'un oğlu George W. Bush'un 1968'de Vietnam'da savaşa gitmemesi için yüksek makamlardaki yetkililer usulsüzlük yapmıştır. Bu haber Amerika'da gündemi alt üst eder. Ancak haberde kullanılan belgelerin sahte olduğu iddiaları hem Mapes'i, hem de tecrübeli haber spikeri Dan Rather'ı (Robert Redford) çok zor durumda bırakacaktır.
Spotlight (2015) filmine benzer bir film. Farklı olarak, bu film Spotlight gibi bitmiyor.
İzlenebilir.

Ted Kramer, işine son derece bağlı bir babadır ve bir gece eve geç döndüğünde, karısı Joanna onu terk etmek üzere olduğunu söyler. Kocasından ayrılıp, kendisini bulmaya çalışacaktır. Altı yaşındaki oğullarını da bakması için ona bırakacaktır. Bir taraftan işini sürdürmeye çalışan Ted diğer yandan da pek az babanın bildiği kadarıyla, oğlunu tanımaya çalışmaktadır. Ona yemekler pişirmekte, parka gezmeye götürmekte ve onun her ihtiyacı ile korkularını anlamaya çalışmaktadır ve anne bir gün çocuğu almak üzere geri döner.
İzlemeye değer, hayatın içinden sıcak bir film olmasının yanı sıra marka yerleştirmenin ne demek olduğunu da gösteren bir ders filmi. Özellikle Tide marka deterjanla ilgili diyalog tam yerinde kullanılmış. Bu diyalogun geçtiği market sahnesi baştan sona dikkate derğer.
İzlenebilir.